Filmstudion

FILMSTUDION OSKARSHAMN

Filmstudion Oskarshamn är ansluten till SFF och följer SFF:s stadgar och arbetsordning. Filmstudion är fristående från andra organisationer, har en egen styrelse och väljer filmer från en lista som varje år upprättas av SFF.

Föreningen betalar en avgift till SFF per medlem och visning. För denna avgift betalar SFF direkt till filmuthyraren ersättning för hyra och frakt från Stockholm till Oskarshamn. Vi står själva för frakt, lokalhyra på biografen, personal, programblad, reklam etc.

Filmstudions historia

Filmstudion är det äldsta och ännu så länge vanligaste sättet att ge komplement till den kommersiella filmrepertoaren på bio. Den första svenska Filmstudion bildades i Stockholm 1926.

I huvudsak var Filmstudion dock något som fanns i anslutning till universitet och högskolor ända fram till 1953 då en rad filmintresserade bildade Sveriges Förenade Filmstudios, SFF.

SFF består av cirka 100 filmklubbar som samlar omkring 38 000 medlemmar. SFF arrangerar filmhelger, seminarier, regionala träffar, visningar av nya filmer, filmresor till utländska filmarkiv mm.

Läs mer på Sveriges Förenade Filmstudios

Filmrutan

Filmrutan är Sveriges äldsta filmtidskrift och ges ut av Sveriges Förenade Filmstudios. Filmrutan ger plats för essäer, analyser, kommentarer, filmhistoria och filmskådespelare.

Filmrutan kommer ut med 4 nummer/år och en årsprenumeration kan beställas via Filmrutans webshop.